JESTEŚ TYM CO JESZ! LISTA NAJBARDZIEJ NIEBEZPIECZNYCH SUBSTANCJI DODAWANYCH DO ŻYWNOŚCI!

Wysłane przez melisa w wt., 20/11/2012 - 19:52

Jeśli wciąż nie czytasz składu produktów które konsumujesz to lepiej zacznij to robić. Nieświadomy konsument to mega biznes dla producentów którzy wkładają "świństwa" do żywności. Jeśli Ty nie zadbasz o swoje zdrowie nikt za Ciebie tego nie zrobi, a jeszcze przy okazji dasz zarobić koncernom farmaceutycznym.
Konserwanty, barwniki, przeciwutleniacze, emulgatory… rocznie zjadamy ich ponad 2 kilogramy!!!
Konserwanty i dodatki syntetyczne dodawane do żywności mają zapobiegać utlenianiu się składników, hamują rozwój pleśni i grzybów. Mają za zadanie wydłużenie terminu ważności produktów. Polepszacze, zagęszczacze, barwniki mają nadać atrakcyjny wygląd, poprawić smak, spulchnić, zagęścić…
Po spożyciu owych substancji do organizmu trafiają toksyny, które pozbawiają nasze komórki tlenu oraz substancji odżywczych.
A oto lista "morderców" naszego organizmu:
1. Benzoesan sodu (E211) to związek organiczny, sól sodowa kwasu benzoesowego, obecnie możemy go znaleźć niemal we wszystkich produktach spożywczych, nawet w żywności oznaczonej jako "całkowicie naturalna" lub "ekologiczna".
Używany jest jako konserwant w produktach spożywczych takich jak warzone napoje bezalkoholowe, bez mleczne dipy, guma do żucia, soki owocowe, margaryny, lody. Benzoesan znajdziemy też w przetworach owocowych i warzywnych, konserwach oraz napojach gazowanych.
Uznany jest za dodatek niebezpieczny dla zdrowia. Wywołuje astmę, pokrzywkę, anafilaksję, problemy behawioralne, egzemę, podrażnia śluzówkę żołądka. Powinny go unikac osoby uczulone na aspirynę i dzieci. Wywołuje też reakcję alergiczną, która może objawiac się pieczeniem warg, podrażnieniem warg czy wymiotami.

2. Olej Canola wynaleziony w Kanadzie i dotowany w przemyśle spożywczym przez rząd. Nazwa nie pochodzi od rośliny a jej źródłem jest połączenie słów "Kanada" i "olej". Została nadana roślinie genetycznie zmodyfikowanej jaką był rzepak. Olej Canola jest przyczyną odmy, problemów z oddychaniem, anemii, zaparcia, ślepoty zarówno u zwierząt jak i u ludzi, jednak producenci używają oleju Canola do produkcji tysięcy artykułów spożywczych i kosmetycznych (np. Ziaja)
Reklamujące go strony internetowe przekonują, że jest on zupełnie bezpieczny, jednak przyznają, że olej ten pochodzi z rzepaku. Zapewniają nas, iż proces genetycznej modyfikacji sprawia, że ten olej nie ma już właściwości "rzepakowych" i dlatego nazywa się "Canola".
Podobno rząd kanadyjski zapłacił w USA Federalnemu Instytutowi Żywności i Zarządzaniu Lekami 50 milionów dolarów, po to by znalazł się on na liście produktów Uznanych za Bezpieczne (GRAS).

3. Glutaminian Sodu E621. Federalny Instytut Żywności jest organizacją zajmującą się badaniem i dopuszczaniem żywności i leków do sprzedaży, uważa, że glutaminian jest bezpieczny i pozwala na używanie ponad 20 nazw dla tego kontrowersyjnego składnika. Wyniki wielu badań wskazują jednak na jego szkodliwość. Naukowcy stwierdzili, że może się on odkładać i kumulować w organizmie, a jego szkodliwe działanie i efekty negatywne mogą być widoczne dopiero po latach.
- Zwiększa ryzyko wystąpienia nadwagi i otyłości do 3 razy!
- ma niekorzystny wpływ na przewodnictwo nerwowo-mięśniowe
- uszkadza siatkówkę i może doprowadzić do zaburzeń hormonalnych
- u dzieci zaobserwowano wyraźne zmiany w zachowaniach, w tym nadpobudliwość
Nadmierne spożycie E 621 lub nadwrażliwość na niego może być przyczyną tzw. syndromu chińskiej restauracji: zawrotów głowy, palpitacji serca, nadmiernej potliwości, niepokoju i podrażnienia śluzówki żołądka.

4. Azotany sodu - używane w nawozach, materiałach wybuchowych oraz jako środki czyszczące. Jest uważany za "super sól" (jak glutaminianu sodu), dodawany do żywności, takiej jak hot dogi, wędliny, boczek. Wydłuża termin ważności, zmienia kolor oraz smak.

5. Kwasy tłuszczowe typu trans czyli najgroźniejszy tłuszcz świata!
Tłuszcze trans (właściwa nazwa to izomery trans kwasów tłuszczowych) powstają podczas utwardzania olejów roślinnych. Ten proces technologiczny jest powszechnie wykorzystywany w przemyśle spożywczym. Oleje roślinne mogą być utwardzane przez uwodornienie, czyli dodanie wodoru pod wysokim ciśnieniem . Powstają przy tym jednak szkodliwe dla zdrowia tłuszcze trans. W ten sposób otrzymujemy np. twarde margaryny
Mało kto zdaje sobie sprawę, że również w wielu innych produktach, jak np. niektórych zupkach w proszku, chrupkach, słodyczach, większości gotowych wyrobów cukierniczych i fast foodów czy słonych przekąsek, znajdują się duże ilości tych związków.
Tłuszcze trans uważane są za jednego z głównych sprawców epidemii otyłości na świecie, zwiększają ryzyko choroby niedokrwiennej serca

6. Karagen E407 używa się go do zagęszczenia w przemyśle spożywczym i dodawany jest m.in. do wędlin, konserw, mleka w proszku, lodów, śmietanki kulinarnej, dżemów, galaretek, niektórych wyrobów cukierniczych, koncentratów napojów, serków twarogowych, napoi mlecznych, czy margaryny niskotłuszczowej. Według zagranicznych badań jest szkodliwy.
Prof. Joanne Tobacman, która po przeglądzie kilkudziesięciu badań dotyczących wpływu karagenu na organizm człowieka doszła do wniosku, że karagen powoduje m.in. zapalenia jelit, owrzodzenia, guzy, a także nowotwory. Podobnego zdania jest także Międzynarodowa Agencja Badania Raka (IARC), która uważa, że E 407 powoduje owrzodzenia i nowotwory złośliwe. Wprawdzie do produktów spożywczych stosuje się karagen natywny, czyli nieszkodliwy, ale według IARC w połączeniu z bakteriami, procesami przetwórczymi i sokiem żołądkowym jest już szkodliwy. Co ciekawe do produkcji karagenu używane są także pestycydy.

7. Substancje przeciw zbrylające - chemiczne substancje absorbujące wilgoć i zapobiegające sklejaniu się związków np dwutlenek krzemy, stearynian magnezu mogą wywoływać wymioty.
Dodawane są do soli kuchennej, sproszkowanych produktów spożywczych. Często składają się z fosforanów, węglanu, krzemianu, które zawierają aluminium. Aluminium jest związana z chorobą Alzheimera, używana jest również w szczepionkach.

8. Sztuczne barwniki - syntetyczna petrochemia będąca pochodną ropy naftowej. Według jednej z teorii zakwestionowane barwniki mogą przyczyniać się do rozwoju np. ADHD (zespołu nadpobudliwości psychoruchowej). Sztuczne barwniki kryją się między innymi pod emulgatorami E 102, E 104, E 110, E 122, E 124 i E 129. Występują w lizakach, żelkach, gumach do żucia, a także w cukierkach i czekoladkach.

9. Emulgatory - monooleinian polioksyetylenosorbitolu ( polysorbat E-80 ), bromowane oleje roślinne (BVO). Składniki często dodawane do czekolady, mleka, twarogów, lodów, galaretek. BVO pozostają w tkance tłuszczowej przez wiele lat,. Polysorbate 80 występuje także w większości szczepionek.

10. Sztuczne substancje słodzące - aspartam, acesulfam K, sukraloza, Sorbitol, Truvia i oczywiście, sacharyna.
Jako przerażająca ciekawostkę dodam, że po spożyciu sorbitolu osy umierają w 3 minuty!

Czytajcie etykiety, bądźcie czujni i nie dawajcie się nabijać w butelkę bo to Wy zapłacicie największą cenę!

Obraz: 
substancje szkodliwe dodawane do jedzenia
Kategoria: 

Komentarze

CAPTCHA
Antyspam (wielkość liter ma znaczenie)
Graficzne pułapki CAPTCHA
Wprowadź znaki widoczne na obrazku.

Wysłane przez cappson0082 w śr., 21/11/2012 - 13:44

niewiarygodne...zastanawiam się czy autora nie poniosła trochę wyobraźnia?...

Wysłane przez chemik16022 w śr., 21/11/2012 - 15:20

W tym nie ma niczego niewiarygodnego. I nie trzeba wykształcenia kierunkowego technologicznego do wyklikania podanych nazw i sprawdzenia ile z nich jest na etykiecie produktu leżącego na półce w hipermarkecie. 10 max 15 % każdego produktu nadaje się do zjedzenia reszta to co to zostało napisane powyżej. Radzę ci wydrukować listę dodatków wybrać się na zwiady do tesco auchan carrefoura przejść się między regałami i sprawdzić ile z tego jest w tym co kupujesz najczęściej. Zaręczam ci porzygasz się na miejscu. Tego jedząc się nie czuje, bo jemy tak od kilkunastu lat i nie wiemy jak smakuje prawdziwa szynka i ser żółty. Zapytam tak: gdybym nasrał na talerz i poprosił cie o zjedzenie zrobisz to?

Wysłane przez basstec w sob., 15/12/2012 - 16:19

Z całą pewnością :) własne g...o lepsze od tego co serwują obce (czyt. zagraniczne) sieci wielkopowierzchniowe. Dodać trzeba jeszcze to co jest w kosmetykach (np. barbiturany). Wiem, że powrót do prawdziwego (dzisiaj eufemistycznie nazywanego ekologicznego) jest niemożliwe praktycznie, ale można dużo a nawet bardzo dużo śmieci wyeliminować z diety. Pozdrawiam wesołych świąt i rozsądnych (zdrowych) świątecznych zakupów! :D

Wysłane przez elliska w śr., 21/11/2012 - 17:55

Właśnie wybierałam się na zakupy... do reala...hmm... zaryzykuje ;) jutro dam znać co znalazłam...

Wysłane przez R0ger w wt., 11/12/2012 - 10:39

żyjesz? :D

Wysłane przez inzmaliniak w śr., 21/11/2012 - 18:10

Jesli jest tak jak napisane to nie wiem co jesc zostaje tylko g bo jest zdrowsze (czyt naturalne :)) od Sorbitolu emulgatorów i karogenu. Wódke też "uzupełniają" takimi substancjami? Teraz po przeczytaniu boje sie pujsc na piwo... :/

Wysłane przez kora-6612 w śr., 21/11/2012 - 19:19

zeby takim gownem karmic ludzi trzeba miec czerwony mozg i przemrozona dupe STRASZNE TO

Wysłane przez angelikaxxx w pt., 23/11/2012 - 19:37

a ja jem co mi wpadnie w rece bzykam sie na okraglo spalam kalorie i czuje sie wykurwiscie :) sie macie ciule!

Wysłane przez stu3dentka w sob., 24/11/2012 - 20:23

masakra.....najbardziej wali w studentow i emerytow skad my mamy brac kase na to co sie naprawde nadaje do jedzenia? koszmar...ludzie truci przez system z kazdej strony nie sa w stanie normalnie funkcjonowac...

Wysłane przez laska24 w ndz., 25/11/2012 - 13:22

mojej kumpeli g...o zaczelo sie swiecic...razem z kiblem :D

Wysłane przez niekupujwtesco w pt., 07/12/2012 - 11:50

W WĘDLINACH NIE MA MIĘSA, W SERZE NIE MA MLEKA, W CHLEBIE NIE MA MĄKI ITD ITD. ludzie!!!! przestańcie u nich kupować!!! oszuści i złodzieje!!!! TRUJĄ NAS NA POTĘGĘ TERAZ SZWABY PRZEZ BRUKSELE FORSUJĄ GMO zebysmy juz od kołyski chodzili otumanieni chemią!!! K...A ICH MAĆ ZAJ...ANA BYŁA!!! idą swięta czas kiedy będziemy się spotykać, można się przecież spotkać na wspólnych zakupach na małym osiedlowym bazarku! TO BZDURA ZE TAM JEST DROŻEJ! pomyślcie: wydajecie MAŁO na żywność w tesco / lidlu / biedronce / auchan i reszcie, a potem BARDZO DUŻO na lekarzy szpitale i lekarstwa!!! IM DOKŁADNIE O TO CHODZI, ZEBYŚ CHORY I SŁABY CHODZIŁ bo słaby i chory nie nakopiesz im do d..y!!!

Wysłane przez mlaskarka82 w pt., 14/12/2012 - 12:01

Proponuję zamiast się jak świnie obżerać na święta wyjechać gdzieś iść na spacer na narty. Jak będziecie siedzieć i żreć to się Wam od tego nie poprawi ani humor ani waga D: WESOŁYCH ŚWIĄT DLA WSZYSTKICH TYCH CO MYŚLĄ GŁOWĄ NIE ŻOŁĄDKIEM :)

Wysłane przez ecoGNOM w pon., 28/01/2013 - 13:36

supermarkety sie nie podobają? to srajcie w talerz zryjcie gowno! francuskie pieski sie znalazly to niedobre tamto za kolorowe. jak byscie przezyli komune to cieszylibyscie sie z tego co teraz jest bo jeszcze calkiem nie dawno w sklepach byl tylko ocet...co za ludzie...

Wysłane przez TnT44101 w pon., 28/01/2013 - 16:53

a co? gowna zabrakło? nasrac ci? :D

Wysłane przez willow72 w wt., 29/01/2013 - 11:34

wez chamie zbuntowany idz bluzgac na xporn albo inna schadzke. tam znajdziesz dla siebie koryto zarcie i kolezanki na twoim poziomie. co za pajac jak cos nie odpowiada to od razu bluzga

Wysłane przez pankrac10 w śr., 30/01/2013 - 15:46

@willow72 popieram! tępić troli na wszystkie sposoby! internetowi sa nagorsi bo mysla ze moga mowic wszystko i kazdemu!

Wysłane przez Lech Walesa w wt., 09/04/2013 - 13:55

Najsampszód dosypiem wam soli, a potem-em dam wam do żarcia proszek ixi jeszcze sie mniem uchował zez czasów jak żem był internowany koledy z SB dawali dobrze zjeśc, wypić, dziwki przyrowadzali, ale prania nie robili i sam żem musiał